Besparen
Soorten isolatiematerialen voor in huis

Soorten isolatiematerialen voor in huis

Er zijn veel verschillende soorten isolatiematerialen op de markt. Het is belangrijk om te weten welk materiaal het beste bij jouw woning en wensen past. In dit artikel geven we je een overzicht van de meest populaire soorten isolatiematerialen, zodat je een goede keuze kan maken!

Wat is isolatie?

Isolatie is een belangrijk onderdeel van het bouwen of renoveren van een huis. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die gebruikt kunnen worden, afhankelijk van de plek waar ze moeten worden toegepast. In dit artikel worden de verschillende soorten isolatiematerialen besproken.

De verschillende soorten isolatiematerialen

Isolatiematerialen worden vaak ingedeeld op basis van het soort materiaal dat ze bevatten. Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, zoals:

-Mineral wool: dit is een veelgebruikt type isolatie dat gemaakt is van kunstmatig gesponnen glasvezel of steenwol. Het is een effectieve isolator en wordt vaak gebruikt in muren, vloeren en daken.

-Foam board: dit type isolatie bestaat uit dunne panelen van polystyreen of polyurethaan die bedekt zijn met aluminiumfolie. Het is een goede keuze voor muren, maar kan ook in vloeren en daken worden gebruikt.

-Rigid foam: dit type isolatie wordt gemaakt van harde polystyreen of polyurethaan en is verkrijgbaar in plankjes of blokken. Rigid foam is zeer effectief als isolatiemateriaal en kan worden gebruikt in muren, vloeren en daken.

Voordelen van isolatie

Isolatie is een belangrijke factor in het creëren van een aangenaam en gezond binnenmilieu. Het voorkomt tocht, houdt warmte binnen in de winter en buiten in de zomer. Isolatie is daarnaast ook nog eens goed voor je portemonnee: het bespaart energie en daarmee dus geld.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die je kunt gebruiken om je huis beter te isoleren. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen met hun voor- en nadelen.

Glasswool:
Glasswool wordt gemaakt van recycled glas en is milieuvriendelijk. Het voelt aan als wol en is daardoor erg aangenaam om mee te werken. Glasswool voorkomt geluidsoverlast en is brandveilig. Het kan echter wel irriterend werken op de huid en het kan schadelijk zijn voor je longen als je er veel mee werkt.

Rockwool:
Rockwool wordt gemaakt van gesteente en is daardoor duurzamer dan glasswool. Het heeft een hogere isolatiewaarde en is brandveilig. Rockwool kan echter wel irriterend werken op de huid en het kan schadelijk zijn voor je longen als je er veel mee werkt.

Polystyreen:
Polystyreen is een kunststof die sterk lijkt op plastic. Het is lichtgewicht, goedkoop en makkelijk te verwerken. Polystyreen is echter niet milieuvriendelijk en het is niet biologisch afbreekbaar. Bovendien kan polystyreen schadelijk zijn voor je gezondheid als je er lang mee werkt.

Nadelen van isolatie

De meeste isolatiematerialen zijn niet milieuvriendelijk. Ze worden gemaakt van petroleum-based producten en veel mensen vinden dit niet fijn. Ook is er gezondheidsrisico: asbest is een veelgebruikt materiaal dat kanker kan veroorzaken. Andere isolatiematerialen, zoals polystyreen, kunnen schadelijk zijn voor de luchtwegen.

Isolatiematerialen voor in huis

De meeste mensen zijn zich er niet van bewust dat er verschillende soorten isolatiemateriaal bestaan. Toch is het belangrijk om hier rekening mee te houden, want het kan een groot verschil maken in de mate waarin je huis geïsoleerd is.